Så var Special Olympics i Berlin

Publicerad
52982398536 25575B3150 K
Förra veckan ägde Special Olympics World Summer Games rum i Berlin. Omkring 7 000 deltagare från ungefär 160 länder fördelade på 26 idrotter deltog i tävlingen, vilket gör det till världens största tävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

På plats var Svenska Innebandyförbundets inkluderingsansvarige Inez Rehn och parainnebandyansvarige Jonatan Petersson. Där fick de ta del av spelets invigning, olika idrotter och Healthy Athletes, men också av det besöksprogram som anordnades av Parasport Sverige i samband med arrangemanget.

– Det känns otroligt häftigt och ärofyllt att få ha tagit del av denna stora idrottstävling och alla idrottare. Speciellt fint känns det att allting ägde rum i Berlin, en stad som för många av oss symboliserar en positiv nystart, säger Inez Rehn.

Invigningen på Olympiastadion.

Special Olympics är emellertid mer än bara stora tävlingar. Det är rörelse som finns över hela världen och främst är inriktad på bredd- och motionsidrott för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Idag når Special Olympics ut till över fem miljoner atleter i nära 200 länder. Syftet är att erbjuda alla möjligheten att vara en del av idrotten, oavsett förmåga. Målet är att skapa ett mer inkluderande samhälle där alla får chansen till en meningsfull fritid. Regelbunden träning ger bättre fysisk hälsa, ökat självförtroende och nya vänner. När omvärlden kommer i kontakt med barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar under normala lekfulla former bryts fördomar – därför finns Special Olympics.

Special Olympics driver också Healthy Athletes-programmet som består av en hälsoundersökning och en utbildning som genomförs i samband med idrottsevenemang. Healthy Athletes består av sju stationer där deltagarna får möjlighet att kolla upp sin fysiska och psykiska hälsa, hörsel, syn, tänder, levnadsvanor och fothälsa. Exempelvis kan en deltagare som har dålig syn få nya glasögon. 


På det besöksprogram som Parasport Sverige anordnat och bjudit in Svenska Innebandyförbundet till deltog över 30 personer. Utöver Svenska Innebandyförbundet fanns representanter från flera specialidrottsförbund, riksdagen, företag och organisationer på plats. I besöksprogram fick deltagarna chansen att lära sig mer om Special Olympics och hur vi utifrån våra olika roller kan bidra till ett samhälle med bättre förutsättningar till en meningsfull fritid för personer med intellektuell funktionsnedsättning, genom Special Olympics Sverige och deras målbild för tio år framåt.  

– Det var ett par mycket intressanta dagar på plats i Berlin där möjligheten att diskutera och knyta kontakter med personer från olika organisationer kändes extra givande. Personer med olika roller och möjligheter, men som alla brinner för att förbättra förutsättningarna till en aktiv och meningsfull fritid för personer med funktionsnedsättning, säger Jonatan Petersson. 

Som en del av programmet fanns ett besök på Sveriges ambassad med på schemat. Där blev deltagarna välkomnade av ambassadören Per Thöresson och fick möjligheten att träffa atleter från det svenska laget som deltog i Berlin för att höra vad de hade att säga om arrangemanget och vilken betydelse det har för dem.  

– Besöket på ambassaden gav oss möjlighet att prata med atleterna och deras familjer på plats. Det var givande att få höra om deras resa till att bli uttagna i truppen och deras syn på tävlingarna. Mycket som även vi kan ta med oss framåt i vårt arbete med inkluderingen av parainnebandyn där vi självklart kommer vilja arrangera stora tävlingar, säger Inez Rehn. 

Besök på Svenska Ambassaden.

Innebandy tillhör Special Olympics vinterspel och fanns därför inte med under sommarspelen i Berlin. Nästa Special Olympics World Winter Games arrangeras den 29 januari till 9 februari 2025 i Turin i Italien. Innan dess hoppas parainnebandyansvarige Jonatan Petersson att kännedomen om Special Olympics har ökat inom Svensk Innebandy.

– Deltagarmässigt är Special Olympics World Games ett större arrangemang än Paralympics, trots det är kännedomen i regel betydligt sämre. Det behöver vi förändra, inte minst inom innebandyn som dessutom är en betydande del av Special Olympics vinterspel. 

Läs mer om Special Olympics Sverige här: https://specialolympics.se/om-special-olympics/#vadar 

Foto: Parasport Sverige

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS